TOKYO, JAPAN - AUGUST 07: Linoy Ashram of Team Israel reacts with her coach after competing during the Individual All-Around Final on day fifteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Gymnastics Centre on August 07, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Gimnastica ritmica

Sportul schimbă oamenii

Sportivul în general

La început de drum spre cariera de sportiv, copilul tinde să creadă că este un mod de recreere. La început copilul crede că, după orele lungi de școală, mersul la sportul ales este o portiță spre libertate. Așa este! Când un copil, are posibilitatea să își consume energia într-un mod benefic și în cel mai sănătos mod posibil, e ca și cum ar evada de monotonie. Când un copil, alege un sport și simte că este ceea ce îi place, va aștepta a doua zi cu nerăbdare.

Fiecare zi petrecută la antrenament îl va face mai apropiat de sportul respectiv. Încet se va crea conexiunea dintre sportiv și antrenor. Cu fiecare antrenament copilul, nu va mai fi copil; ci devine sportiv. Antrenorul prinde încredere în sportivul lui. Îl provoacă, îl corectează, îl ceartă și îl încurajează.

Antrenorul observă de la o săptămână, la alta evoluția copilului său, a sportivului său. Îi place acest lucru și totuși nu se va arăta. Un sportiv nu va fi niciodată prea „răsfățat”. Sportivul va crește cu autodisciplină, în concordanță cu cerințele antrenorului său.

Pregătirea îndelungată, îl va face pe sportiv pregătit să participe la competiții. Probabil primele competiții nu vor fi conform așteptărilor lui. În acest impas, antrenorul are cea mai grea misiune și aceea de-al motiva pe sportiv. Tot în acest moment, părinții copilului (sportivului) au un rol semnificativ în cariera de sportiv. Copilul dacă simte că are susținere din toate părțile, va lupta în continuare, se va antrena și va tinde spre obiective mai înalte.

Obiectivele îi vor fi greu atins și în acest caz, va interveni autodisciplina. Un sportiv, care tinde spre marile competiții își va organiza programul. Acesta va avea un program încât să îi fie bine atât pentru școală, cât și pentru antrenamente și odihna.

Prima dată în sala de gimnastică ritmică

Când o fetiță intră pentru prima dată în sala de gimnastică, rămâne fascinată de ceea ce vede. Antrenoarea îi oferă la discreție obiectul cerc, minge sau panglica. Fetița pune mâna pe toate. Îi place și vrea să le cunoască. În colțul sălii, sub supravegherea antrenoarei, râde și le aruncă spre tavan. Face ceea ce observă fetelor mai mari. La început fetița e prea mică, încât abia că aruncă un metru în înălțime.

Fetița ajunge acasă. Rămâne cu gândul la cerc sau minge, poate la panglică. Așteaptă următoarea zi. Abia așteaptă să se întoarcă în sala de gimnastică. Părinții acesteia sunt de acord, cu practicarea acestui sport. Îi cumpără echipamentul necesar și în următoarea săptămână începe drumul spre a deveni sportiv de performanță.

Prima zi de antrenament. Totul e frumos, îi place. Antrenoarea observă că este atentă și prinde mișcările într-un mod ușor. Încălzirea trece repede pentru mica gimnastă. Când fetele mari știu ce au de făcut, ea se joacă cu cercul. Însă timpul zboară, ea evoluează și devine din ce în ce mai bună.

Mica gimnastă participă la competiții conform vârstei ei. Se confruntă cu dezamăgiri și totuși nu va renunța pentru că dorința ei este de-a deveni mai bună, mai puternică. Copilul din ea se transformă încet spre maturizare, spre conștientizare.

Disciplină, maturitate și susținere

Trecerea timpului, îi aduce gimnastei autodisciplină. Ea perseverează, crește atât ca și sportivă, cât și ca om. Din fetița care s-a jucat cu cercul în primele zile, devine sportivă de bază al clubului respectiv, urmând cea mai importantă pentru patria sa. Nu a încetat și nu a renunțat la ceea ce și-a propus.

În tot acest timp, antrenoarea i-a fost, îi este și va fi alături de sportivă. De asemenea și părinții gimnastei îi sunt alături și o susțin; chiar și atunci când gimnasta va simți că nu mai face față. În drumul spre maturitate, sportiva se va confrunta cu multe stări, multe schimbări.  Frumusețea sportului și mai ales sportului de performanță este că, evoluția sportivei este privită îndeaproape de oameni dragi și oameni importanți, care îi doresc și îi ofer tot ce este mai bun, atât fizic cât și psihic.

Obiectiv atins

Datorită sacrificiilor și a pasiunii pentru gimnastica ritmică, sportiva își atinge obiectivul. Cucerește ceea ce și-a propus la începutul drumului. Este împlinită și se bucură alături de antrenoarea sa și a familiei sale. Își dă seama că tot ceea ce a sacrificat în toți anii de pregătire, a meritat.

Corpul îi este obosit. A ajuns la o vârstă înaintată pentru gimnastică. Se retrage din activitate, dar nu se desparte de gimnastica ritmică. Își continuă studiile. La rândul ei, devine antrenor și va modela noi generații. La rândul ei, va cunoaște o mică gimnastă de care va avea grijă de ea și împreună vor atinge obiectivul dorit de mica sportivă.

Legătura dintre gimnastă și antrenor, nu va dispărea niciodată

Antrenoarea este mândră de sportiva sa. Va sta deoparte și îi va oferi posibilitatea de-ași crea propria grupă. La nevoie o va îndruma și îi va arăta cum să procedeze, dacă nu va găsi rezolvare. Antrenoarea va fi întotdeauna acolo, la fel și gimnasta. Se vor sprijinii una pe alta, iar relația dintre sportiv și antrenor se transformă într-o legătură mai profundă, nemuritoare.

Sportul schimbă oamenii.

TOKYO, JAPAN - AUGUST 07: Linoy Ashram of Team Israel reacts with her coach after winning the gold medal during the Individual All-Around Final on day fifteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Gymnastics Centre on August 07, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)
TOKYO, JAPAN – AUGUST 07: Linoy Ashram of Team Israel reacts with her coach after winning the gold medal during the Individual All-Around Final on day fifteen of the Tokyo 2020 Olympic Games at Ariake Gymnastics Centre on August 07, 2021 in Tokyo, Japan. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)

2 thoughts on “Sportul schimbă oamenii

  1. Antrenoare este , la un moment dat, una cu sportiva ei, simte ca ea, merge ca ea, sare deodata cu ea şi mânuieste obiectele împreună şi asta nu doar la antrenament ci mai ales în competiții. De cele mai multe ori antrenoarea te ” împinge” să-ți depasesti fricile şi limitele şi te convinge că eşti „mai bun” şi atunci se bucură cu satisfacție dar….nu se poate trăi această dualitate cu toate fetele. La un moment dat plăcerile vârstei critice sunt mai puternice decât corectitudinea vieții sportive şi atunci, atunci oare ce ar putea/trebui să facă antrenoarea?…. E o temă pentru următoarea ta postare.
    Ai scris minunat, da, m-am regasit dar şi tu!🤗
    Mulțumesc

    1. Tocmai ce urmează un articol nou pentru anul 2023! Vă mulțumesc foarte mult pentru tot ce ați făcut pentru mine! Atât a și profesor/antrenor, cât și ca om/suflet! Vă îmbrățișez cu mare drag!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *