Gimnastica ritmica

Campionatul Mondial de Gimnastică Ritmică, Kitakyushu-Japonia 2021

 

Romania’s Andreea Verdes competes in the individual all-around qualification round during the Rhythmic Gymnastics World Championships at the West Japan General Exhibition Center in Kitakyushu, Fukuoka prefecture on October 28, 2021. (Photo by Charly TRIBALLEAU / AFP) (Photo by CHARLY TRIBALLEAU/AFP via Getty Images)

 

Weekend-ul acesta s-a încheiat ultimul Campionat Mondial de gimnastică ritmică, în care s-a aplicat codul de punctaj 2017-2021. Un cod destul de controversat, în care multe gimnaste au întâmpinat dificultăți sau pur și simplu nu s-au mai regăsit în mișcări. Totodată a fost prima competiție în care s-au reîntâlnit toate sportivele participante la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Excepție a făcut Israelul. Linoy Ashram (Campioana Olimpică Tokyo 2020), a fost absentă în cadrul acestei competiții sportive. 69 de gimnaste din 47 de țări au strălucit pe covorul de concurs. Exact ca pentru o ultimă competiție de înaltă calitate, al anului 2021
Competiția a fost una acerbă, între Rusia, Belarus și Bulgaria. Gemenele Dina și Arina Averina din Rusia au făcut tot posibilul să cucerească, cât mai multe medalii. Totodată Dina Averina, a reușit să obțină titlul, cu cele mai multe Campionate Mondiale câștigate (4 titluri mondiale și un titlu de vice Campioană Olimpică Tokyo 2020), devenind cea mai de izbândă sportivă în lumea gimnasticii ritmice. La această competiție, a obținut medalia de aur în calificări și în finala „AA” la individual compus cu totalul de 85,175. Arina Averina, a reușit să obțină în cadrul calificărilor „All-Around Qualifications” de la Kitakyushu locul al II-lea cu un total de 83,650.

Alina Harnasko din Belarus, a făcut o surpriză uriașă pentru țara ei și mai ales după, recuperarea sa; întrucât, se întorsese din Spania infectată cu virusul Sars-Covid19. În „All-Around Qualifications“ s-a poziționat pe locul al III-lea cu totalul de 81,675. A crezut, s-a antrenat în izolare și a obținut medalia de bronz la individual compus și titlul de campioana mondială la panglică, în proba de „finale pe obiecte “.

Sofia Raffaeli din Italia, a făcut spectacol și a uimit la vasta de, doar 17 ani. Aceasta a reușit să se clasifice pe locul al XVIII – lea în „All-Around Qualifications “, iar în finala pe obiectul cerc a cucerit medalia de bronz, trecând în fața colegei sale Milena Baldassarri, dar și în fața gimnastei cu experiență Arina Averina. Sofia Raffaeli, a făcut un salt foarte mare în lumea acestui sport, iar drapelul Italiei, are toate șansele să fie poziționat pe una din treptele podiumului în următorii ani, luptând pentru prezența sa la Jocurile Olimpice Paris 2024.

România, a fost prezentă cu gimnastele Andreea Verdeș, pregătită de către domul profesor Radu Constantin și Cătălina Radu, la clubul sportiv Corrado din Iași și Annaliese Drăgan, pregătită de către doamna antrenor emerit Maria Gîrbă și d-ra. Alexandra Piscupescu, în cadrul Clubului Sportiv Studențesc din București.
Annaliese Drăgan, a avut o evoluția curată, echilibrată și a fost foarte aproape de a se califica în finala „AA”( All around). Totodată, Annaliese Drăgan s-a clasat pe locul  XXII, la individual compus cu totalul de 66,550. La cerc a primit punctajul de 22,350; minge 21,170; măciuci 22,450 și la panglică 18,600.  Pentru Annaliese Drăgan, abia acum începe drumul spre competițiile mari, care vor avea o cantitate mare de emoții și totodată de reușite, deoarece s-a încheiat un ciclu olimpic, iar din 2022 va începe de la zero întreg maratonul de calificări pentru a prinde „biletul” și „locul” în cadrul Jocurilor Olimpice Paris 2024. Pentru ea, anul 2022 îi va fi benefic și prezența sa la tot mai multe etape competiținale îi va da încredere și va acumula tot mai multă experiență.

Andreea Verdeș, a reușit în „All-Around Qualifications” să se claseze în primii 15. Astfel fiind, automat în finala „AA”. În calificări a avut, exerciții constante și cu un grad ridicat de dificultate întrucât, la cerc a obținut punctajul de 22,900; minge 22,400; măciuci 23,450 și la panglică 19,450, totalul fiind de 68,750. În finala „AA” emoțiile și-au spus cuvântul, întrucât notarea i-a fost mai mică, iar la minge a reușit să își salveze finalul într-un mod spectaculos. Cercul i-a adus o surpriza neplăcută, dar nu s-a pierdut și a reușit să continue exercițiul demn și totodată fiind un exemplu, pentru micile gimnaste și nu numai. Panglica i-a fost un obiect surpriză, reușind să treacă peste emoțiile acestui obiect. La cerc a obținut 21,150; minge 20,950; măciuci 22,450 și la panglică 20,250, adunând totalul de 85,150.
39 de ore în aer. Un maraton al emoțiilor și o ultimă competiție al codului 2017-2021. România, a fost prezentă la toate etapele de Cupă Mondială, a reușit să obțină locurile favorabile în această disciplină și a fost la un pas să fie prezentă la Jocurile Olimpice Tokyo 2020. Acum vorbim la trecut. Privim în față cu încredere. România are gimnaste cu potențial și cel mai important, sunt dornice să „lupte” până la final. Avem antrenori, care în fiecare zi, își pun tenacitatea, răbdarea și timpul la discreția gimnastelor. România are șansa de a intra de la zero, în lupta Jocurilor Olimpice care vor avea loc la Paris în 2024.

Annaliese Drăgan și Andreea Verdeș sunt în prima linie. Aceste două sportive vor lua de la zero și vor da tot ce au mai bun, pentru ramura sportivă, pentru gimnastica ritmică românească, pentru țara noastră și nu în ultimul rând pentru visul lor.?2022.

Annaliese Drăgan, by fig-photos.com
KITAKYUSHU, JAPAN – OCTOBER 28: Dina Averina of Russian Gymnastics Federation competes during the Individual Ribbon Final on day two of the 38th FIG Rhythmic Gymnastics Championships at West Japan General Exhibition Center on October 28, 2021 in Kitakyushu, Fukuoka, Japan. (Photo by Toru Hanai/Getty Images)
Arina Averina, by Alamy.com
KITAKYUSHU, JAPAN – OCTOBER 30: Alina Harnasko of Belarus competes during the Individual All-Around Final on day four of the 38th FIG Rhythmic Gymnastics Championships at West Japan General Exhibition Center on October 30, 2021 in Kitakyushu, Fukuoka, Japan. (Photo by Toru Hanai/Getty Images)                                                                                                                                
Mandatory Credit: Photo by YUTAKA/AFLO/Shutterstock (12577520f)
(L to R) Arina Averina, Dina Averina (RGF), Alina Harnasko (BLR) – Rhythmic Gymnastics : FIG Rhythmic Gymnastics World Championships 2021 in Kitakyushu Individual Apparatus Ball Medal Ceremony at West Japan General Exhibition Center Annex, Fukuoka, Japan.
2021 World Rhythmic Gymnastics Championships, Fukuoka, Japan – 27 Oct 2021
Sofia Raffaeli               
Annaliese Drăgan și Andreea Verdeș/România/fotografie preluată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *